Bearn o La sala de les nines: Crònica d'una decadència

Resum de Bearn o la sala de les nines i classes de català a Girona

Bearn o La sala de les nines, publicada el 1956 per Llorenç Villalonga, és una novel·la que dissecciona la decadència de l'aristocràcia mallorquina a principis del segle XX. A través de la història de la família Bearn, l'obra retrata un món tancat i anquilosat, ple de secrets, mentides i aparences.


Un món en descomposició:


La novel·la s'ambienta a la possessió de Bearn, una finca rural que simbolitza l'esplendor passat de l'aristocràcia mallorquina. Els seus habitants, els membres de la família Bearn, són personatges atrapats en un món que s'esvaeix, aferrats a les seves tradicions i privilegis, però incapaços d'adaptar-se als canvis socials i econòmics que els envolten.


Secrets i mentides:


La trama de la novel·la gira al voltant d'un secret que amaga la família Bearn: l'existència d'un fill il·legítim, Toni, que ha estat ocultat durant anys. Aquest secret, que amenaça de sortir a la llum, posa en perill la reputació i l'honor de la família, i desencadena una sèrie de conflictes i tensions entre els seus membres.


La sala de les nines, un mirall de la decadència:


La sala de les nines, un espai tancat i ple de pols on es guarden les joguines de la infància, és un símbol de la decadència de la família Bearn. Aquest espai, ple de records i fantasmes del passat, representa un món que ja no existeix i que els personatges s'obstinen a mantenir viu a través de les aparences i les mentides.


Un retrat psicològic dels personatges:


Villalonga fa un retrat psicològic detallat dels personatges, mostrant les seves misèries, les seves frustracions i les seves contradiccions. Els membres de la família Bearn són personatges complexos i ambigus, atrapats en una xarxa de relacions tòxiques i secrets inconfessables.


Una crítica a l'aristocràcia:


Bearn o La sala de les nines és una crítica a l'aristocràcia mallorquina i als seus valors caducs. Villalonga denuncia la hipocresia, la vanitat i l'egoisme d'aquesta classe social, i mostra com s'aferra a un passat gloriós que ja no existeix.


Llegat i influència:


Bearn o La sala de les nines és considerada una de les obres més importants de la literatura catalana del segle XX. La seva prosa elegant i irònica, la seva profunditat psicològica i la seva crítica social la converteixen en una novel·la universal. L'obra ha estat traduïda a diversos idiomes i ha inspirat nombroses adaptacions al cinema i al teatre.



Bearn o La sala de les nines és una novel·la que ens convida a reflexionar sobre el pas del temps, la decadència de les societats i la importància de la veritat i l'autenticitat. A través de la història de la família Bearn, Villalonga ens ofereix un retrat cru i despietat de l'aristocràcia mallorquina, però també ens mostra la bellesa i la fragilitat de la condició humana.